Arcidiecézna púť v Gaboltove 2024

V sobotu 20. júla sa program púte začal Hodinou Božieho milosrdenstva, Hodinkami o Nepoškvrnenom počatí Panny Márie a ďalšími modlitbami,  po ktorých o 18.00 hod. nasledovala svätá omša celebrovaná biskupmi Košickej arcidiecézy.

Hlavným celebrantom a kazateľom bol pomocný biskup Mons.  Marek Forgáč. V homílii upozornil na skutočnosť, že to čo býva v našich životoch krásne, býva neraz sprevádzané aj ťažkosťami. „Mária nám dokazuje, že krása nie je ľahko dosiahnuteľná, ale je vykúpená obetou. Súčasný svet nám naopak ponúka filozofiu toho, čo sa dá ľahko dosiahnuť. Doslova na niekoľko klikov. To všetko nemusí byť zlé, avšak táto mentalita sa občas dostáva aj do duchovného sveta nás veriacich.

Každý  človek prirodzene túži po Bohu, ale táto túžba sa nedá naplniť na niekoľko klikov. Kristova Cirkev nie je len dodávateľskou službou. To by sme potom ostali len pri tom – vonkajšom. Všetci sa potrebujeme snažiť o zvnútornenie tejto krásy, a to môže byť náročné. Vyžaduje si to námahu. Tam,  kde je v našich rodinách prítomná spoločná modlitba, číta sa Sväté písmo, a kde sa žije nedeľné spoločenstvo pri eucharistii, spoločnom stolovaní a spoločnom oddychu, kde deti majú reálny príklad lásky rodičov a skutočnej túžby odovzdať im dar viery, tam nejde o povrchnú krásu. Nie je to ľahká cesta a vôbec nie romantická. Práve naopak, ale vedie ku skutočnej kráse života.

Po otváracej svätej omši nasledoval večerný program. Vyplnili ho modlitby,  koncert kapely Klasfolk, sväté omše novokňazov Košickej arcidiecézy, či moderovaná krížová cesta vedená spoločenstvom Extrémnej krížovej cesty Slovensko. Duchovný program v nedeľu ráno sa začal  svätou omšou pod taktovkou Augustiniánskej mládeže a Rehole Augustiniánov.

Vyvrcholením Arcidiecéznej púte v Gaboltove bola nedeľná svätá omša o 10.00 hod. celebrovaná J.E.Mons. Nicolom Girasolim. V homílii vyzdvihol kult Škapuliarskej Panny Márie a pridal aj posolstvo pre slovenský národ. „Bratia a sestry, aby sme boli ako pútnici potrebujeme byť zjednotení, potrebujeme posilniť našu jednotu. V Katolíckej cirkvi nie je priestor na rozdelenie, nie je priestor na vylúčenie. V Katolíckej cirkvi nie je miesto pre spoločenskú polarizáciu. Potrebujeme odstrániť akýkoľvek druh predsudkov a mať náruč stále otvorenú.



V závere svätej omše sa košický arcibiskup Mons. Bernard Bober poďakoval všetkým, ktorí prispeli akýmkoľvek spôsobom k organizácii púte a pripomenul   aj to, že hlavný celebrant J.E.Mons. Nicola Girassoli slávi práve v tento deň svoje narodeniny. „Sme veľmi radi, že svoje narodeniny slávite pri nohách Gaboltovskej Panny Márie. Otec nuncius, vyprosujeme vám všetko najlepšie,   potrebné zdravie a silu, Božie požehnanie a vytrvalosť v horlivosti a nadšení, ktorým ohlasujete Božiu dobrotu a lásku.“