Púť rómov 2024

Gaboltov je jedno z najvýznamnejších pútnických miest Košickej arcidiecézy a v nedeľu 4.augusta 2024 sa tu uskutočnil jubilejný 30. ročník tradičnej Rómskej púte.

Prezentovali tu viacero úspešných projektov v pastorácii Rómov pod vedením rehoľných, či diecéznych kňazov z Rímskokatolíckej, ale aj Gréckokatolíckej cirkvi.

Spolupráca týchto pastoračných diel funguje na rôznych úrovniach a vždy je veľmi dôležitá,

dôraznil organizátor púte a tajomník Rady pre pastoráciu Rómov pri Konferencii biskupov Slovenska Peter Bešenyei. „Prichádzajú tu ľudia z celého východného Slovenska.

Fungujú rómske pastoračné diela v rámci jednotlivých diecéz aj Katolícka charita sa im venuje, majú komunitné centrá. Tí, ktorí mali záujem, tak sme im dali počas programu priestor na to, aby prezentovali svoju prácu, aby mohli vyzdvihnúť svoje silné stránky a boli povzbudením aj pre iných. Tohtoročnú púť sme nazvali púťou vďačnosti a spolu sme si zaspomínali aj na osobnosti, ktoré významnú časť svojho života obetovali rómskej pastorácii a rómskej misii.“

Program púte vyvrcholil slávnostnou svätou omšou s hlavným celebrantom košickým arcibiskupom – metropolitom Mons. Bernardom Boberom a arcibiskupom Prešovskej archieparchie Jonášom Maximom. Arcibiskup Bober sa cíti byť pamätníkom týchto pútí. „Myslím, že som nevynechal ani jednu púť Rómov a táto pastorácia ma sprevádza aj v Rade pre Rómov a menšiny pri KBS. 

Od mojej vysviacky za biskupa som na čele rady, a od toho času sa snažím stretávaním, púťami, rozhovormi a podporou napomáhať pastorácii Rómov. Ako najdôležitejšie v tomto smere vnímam – získať si ich dôveru a tvoriť priateľské vzťahy. Je veľmi dôležité prejaviť úctu každému človeku s ktorým sa stretneme. Nezosmiešňovať, neposudzovať, nevylučovať. Každý má inú štartovaciu čiaru a životné podmienky, ale rovnaký prístup s úctou ku každému – je základnou podmienkou pri pastorácii.“

Súčasťou programu 30. ročníka Púte Rómov bolo aj zasadenie stromu – lipy. „Obrazne by mala prinášať úrodu. A to už posúdia ďalšie generácie, či naša práca a naša pastorácia priniesla úrodu, ale myslím si, že za tých 30 rokov niečo priniesla,“ povedal tajomník Rady pre pastoráciu Rómov Peter Bešenyei.

Púť Rómov v Gaboltove sa uskutoční opäť o rok vo svojom tradičnom termíne v prvú augustovú nedeľu.

zdroj: https://www.ke-arcidieceza.sk/